Hur mår ditt bredband?

Ett snabbt och stabilt bredband ska vara en självklarhet för våra fiberkunder

Därför gör vi ständiga uppdateringar, mätningar och förbättringar för att erbjuda ett modernt nät. Många av våra kunder känner även till att man behöver en bra trådlös router för att kunna surfa snabbt trådlöst via wifi. Ändå kan våra kunder ibland uppleva att fiberuppkopplingen inte uppfyller förväntningarna. Orsakerna
till det kan vara flera men här försöker vi hjälpa dig med tips till ett snabbare bredband.

 

Vad får du för hastighet?
Först måste du kontrollera vilken hastighet vi levererar till dig. Detta gör du genom 2st enkla bredbandstester på Bredbandskollen.se

Gör först ett test med din router inkopplad. Med detta test ser du vad du får ut genom ditt nätverk.

Gör sedan ett test utan din router.

Detta test gör du genom att använda en nätverkskabel som är direktkopplad mellan vår utrustning på väggen och en dator. Med detta test ser du vad vi levererar till dig.

Jämför sedan resultaten med och utan din router inkopplad.

Vad kan jag förvänta mig av min uppkoppling?

Som privatkund hos Vaggeryds Energi kan du välja på olika hastigheter på din bredbandstjänst.

Dessa hastigheter är angivna med ett »upptill« värde vilket kan kännas lite otydligt.
Nedan ser du inom vilket område ett godkänt värde bör vara för respektive tjänst.


Bredband 100
Mellan 60 – 100 Mbit/s
Bredband 250
Mellan 150 – 250 Mbit/s
Bredband 500
Mellan 350 – 500 Mbit/s

Jitter bör vara under 30 ms.
Paketförluster bör inte vara mer än 1 %.
Nätverkslatensen bör inte överstiga 150 ms. Detta är latensen i en riktning, vilket betyder att tiden för tur och retur (RTT) skulle vara 300 ms.

Värdena förutsätter en trådbunden mätning mellan vår avlämningsutrustning och en dator utan någon router.

Många ställer sig frågan; Det borde väl inte spela någon roll om man mäter hastigheten via en mobil?”. Det är tyvärr en hel del faktorer som faktiskt spelar roll. För att slippa ta med dessa faktorer skall man mäta med nätverkskabel.

Kontrollera på ditt avtal vilken tjänst du köper av oss

Ligger du inom de angivna värdena för köpt tjänst så har du en godkänd leverans. Upplever du ändå att inte din tjänst räcker till kan du uppgradera till en högre tjänst. Kontakta oss för mer information.

Får du ett underkänt mätvärde utan din router?

Får du ett mätresultat som är sämre en angivna värden utan din router inkopplad? Läs då först tipsen under "Kontroll av hårdvara och kablage" längre ner i denna text. Efter det kontaktar du oss för få tips och råd och eventuellt upprätta ett ärende för felanmälan. Vi skapar då ett ärende och ser efter om felet ligger i vår aktiva utrustning eller i fibernätet.

Får du ett underkänt mätvärde med din router?

Då ligger troligen orsaken till den tröga uppkopplingen i din router, hårdvara, mjukvara eller i ditt kablage.

Här nedan har vi inte tagit upp de faktorer som gör att det slutar fungera helt. Utan några av de faktorer som gör att fungerar sämre, eller så kallat ”funkar svajigt”.

 

Placeringen av routern påverkar din uppkoppling

För att komma närmare det trådlösa nätverkets fulla kapacitet är det viktigt var man placerar nätverkets huvudpunkt; routern. Generellt bör den vara placerad centralt i hemmet för att signalerna ska kunna nå dina enheter oavsett i vilket rum du befinner dig i. Ju närmare dina enheter är routern, desto högre hastighet kommer du att få.

Att tänka på vid placering av router:

Göm inte routern – Många gömmer sin router bakom möbler, i en garderob, eller byrå. Det brukar funka! Men det är värt att tänka på dom detaljerna (samt vilka väggar eller andra detaljer) i din bostad kan störa vid dåliga mätresultat.

Ställ helst routern någon meter upp från golvet - Exempelvis ovanpå en byrå. Undvik att ställa routern bakom en tv eller nära basstationen till telefonen.

Låt routern stå upp - Routerns signaler strålar i sidled och om den ligger ner strålas de upp och ner istället.

Undvik att ställa routern i köket eller nära annan elektronisk utrustning – T.ex. mikrovågsugnen och trådlösa telefonen kan använda samma frekvens som routern, dvs. 2,4 GHz. Du kan även testa att koppla upp dig via din routerns 5Ghz nät för att slippa denna typ av störning.

 

Kontroll av hårdvara och kablage

När vi får in felanmälningar och felsöker ett problem upptäcker vi ofta att det inte är fel på hastigheten mellan oss och din router. Vanligast förekommande felet ligger mellan din router och enheten emellan, exempelvis mobil eller dator. Det är därför viktigt att säkerställa att kablaget är rätt och helt.

Ytterligare en vanlig orsak till problem är helt enkelt att enheten som man mäter med har föråldrad hårdvara. Det rör sig till exempel om allt från gamla nätverkskort, trötta processorer eller föråldrad mjukvara så som t.ex. drivrutiner. Se även till att din router har senaste uppdateringar och att brandväggsfunktionen är påslagen.

Kontroll av mjukvara

Vi nämnde tidigare att föråldrade drivrutiner kan vara orsaken till diverse problem, så det är viktigt att ha uppdaterad programvara i dina digitala enheter. Gamla versioner av operativsystem (t.ex. Windows) eller webbläsare riskerar att påverka din anslutning. Säkerställ också att du har ett aktuellt antivirusprogram eftersom virus kan göra din dator extra långsam.

Övriga tips!

Låt de enheter som inte behöver vara trådlösa (t.ex. spelkonsoler, dator och tv med internetaccess) vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

Snabbare uppkoppling?

Det kan ju vara så att du upplever att din uppkoppling funkar bra när ni endast är någon eller några få som nyttjar det, men att det inte funkar när hela familjen är hemma. Då kan ju den troliga orsaken vara att ni helt enkelt använder hela er bandbredd och får då fundera på att uppgradera er och beställa en snabbare uppkoppling.